top of page
דנאית הדורה תפוח סדום פרח.png
פרפר לבנין צהבהב_edited_edited.png
bookmark tag 3.png

מבצע

מגנט מאוייר - זמני זריעה ושתילה

מתנה 

עם כל לוח שנה

*בעברית

לושבג תשפה יומן ריבוע.jpg
יומן שבועי שנה בגינה
לושבג תשפה תליה ריבוע.jpg
לוח שנה בגינה
דבורה 2

זריעות סתיו ומתכון תה קומפוסט


הסתיו משרה עליי נמנום. אולי זה הלילות המתארכים, או עננות הבקר או פשוט הימים ש"אחרי החגים", אבל בעונה הזו העשיה שלי ישנונית יותר.

ובכל אופן, בלב הנמנום הסתוי, מיד אחרי הגשם הראשון, הוזמנתי לסדנת חקלאות מסורתית בולג'ה.

מכיוון שהכפר שוכן בהר השכן והימים נעימים ונוחים לעבודה ומכיוון שחקלאים על אדמתם תמיד מרגשים אותי - התעוררתי ושמתי פעמי אל האדמות החקלאיות של יאסר.


יאסר הוא פלח בן פלחים. את האדמות החקלאיות הוא מעבד מאז שהיה ילד, והוא זוכר שפעם היה כאן חורף בחודש עשר (הוא חודש אוקטובר). אך בעוד ההתחממות הגלובאלית הגיעה גם לטרסות של ולג'ה, שאר הטכנולוגיות החקלאיות נותרו בגדר המלצה.

כמיטב המסורת מגדל יאסר את הירקות שלו ושל המשפחה בעצמו. את החלקות הפזורות על הטרסות מעבדים בידיים, הירקות מושקים ממי המעיין שבהר, ואת האדמה מטייבים בזבל עזים וחמורים וגם בשאריות צמחים (על כך בהמשך).


בעוד 3 חודשים (בחודש שתים, הלא הוא חודש פברואר) תתחיל הפריחה בשדות הבר ובשדות החקלאיים. הפריחה מסמלת את קיצו הקרב של החורף ואת ירקות החורף הנלווים אליו. גם בהר השכן מתכוננים למחזורי שתילה סתוית אחרונים, כדי לנצל את הזמן והמקום שעוד נותר בחלקות החקלאיות.

ירקות הגינה הזריזים מגיעים לשיאם ולתקופת הקטיף שלהם כחודשיים (פחות או יותר) לאחר השתילה.

במחזורי השתילה האחרונים של הסתיו נרצה לשתול ירקות בעלי מחזור מהיר, שיניבו לנו תוך חודשיים, ושנספיק להנות מהם לפני שיפרחו (חסה, צנונית, תרד, רוקט, כוסברה...).


האדמה החיה והריחנית של החלקה בולג'ה לימדה אותי שוב כמה טוב לטייב את הקרקע.

זבל מועיל לאדמה, הוא הופך אותה נעימה לנו ולצמחים שלנו.

אם ברשותכם זבל של חיות - פנקו את האדמה שלכם.

ואם אין זבל חיות? (וזה קורה במשפחות הכי טובות) השתמשו בשאריות הצמחים שלכם לייצר "תה קומפוסט" (זה המיתוג שלי לנוזל השחור והמצחין שנח לו במכל גדול בפאתי כל חלקה).

והתיאור שלו לפי יאסר : "כמה אני אוהב את הריח שלו! יש לו ריח מטריף יותר מידי..."


מתכון לדשן נוזלי ניחוחי ומיטיב

1>> אוספים את שאריות הצמחים שנותרו מהערוגה הישנה וגם צמחי בר.

2>> מכסים במים [אני ממליצה לכסות את המכל - למרות שלא כך במקור - הכיסוי יזרז את התהליך וימנע ריחות].

3>> ממתינים שבועיים או יותר.

4>> תוך כדי התהליך אפשר להמשיך ולהוסיף צמחים לנוזל, או לחלופין: להכין מכלים נוספים.

5>> מחזירים לאדמה: בערוגות ריקות, מקלטרים עם השכבה העליונה. לפני ששותלים צריך להמתין כמה שבועות.

6>> מכינים דשן נוזלי: מסננים את הנוזלים לתוך מכל. מוהלים במים, ביחס של מים 1:10 דשן. משתמשים כמו בכל דשן נוזלי אחר, כתוספת לאדמה או בריסוס על העלים.

המתכון הזה הוא כל כך פשוט, זמין והגיוני - מה שקיבלנו מהאדמה חוזר אליה בהפוכה, כך שמיד כשחזרתי הביתה פינה הנמנום הסתוי את מקומו לתכליתיות: מצאתי מכל, אספתי שאריות צמחים, כיסיתי במים.

והלכתי לישון :)


*טיפ נוסף מיאסר : כל הצמחים יפים להכנת דשן נוזלי, אך הבולט שבהם הינו הטיון הדביק, שאין כמוהו לטיוב הקרקע. בימים אלה הוא בולט על רקע השדה היבש בפריחה צהובה. הטיון צומח בשולי שדות, כבישים ומעזבות, יש לו עלים דביקים, ריח ייחודי, ופרחים מורכבים (קרוב משפחה של הסביון והחרצית).

Comments


bottom of page