שומר פשוט
צמח שיח רב-שנתי ממשפחת הסוככיים.
בכל עונה יש מה ללקט ממנו, בחדשי הסתיו אפשר לאסוף ממנו זרעים תפוחים וירוקים שעדיין לא ייבשו, אשכולות זרעים יבשים, וגם אחרוני פרחים ולשמר לכל השנה לתיבול ולרפואה.
בקצות ענפיו אשכולות זרעים ופרחים צהובים קטנים הערוכים גם באשכולות, אותם כדאי לקטוף את ולייבש במקום חשוך ומאוורר .לאחר ייבוש של 3-5 ימים יש לאחסן בצנצנת אטומה לאוויר.
ניתן גם לקלות את הזרעים במחבת כ 5 דקות עד שצבעם יכהה מעט , ואז לטחון ולהשתמש להעשרת טעמם של תבשילים .
השומר הקלוי שונה מאוד בטעמו מהשומר הטרי, מעניק טעם מתוק וארומה לתבשילים ,ומשמש בתערובות תיבול מסורתיות .
הפרחים המיובשים עדינים עוד יותר מן הזרעים וכדאי להוסיפם בגמר הבישול בחליטות עדינות וכתוספת לסלטים.
שומר הבר הוא אבי השומר התרבותי, ודומה לו מבחינה גנטית. בסוף החורף ניתן לראות בשדה צמחי שומר בר עם צואר שורש עבה – המזכיר את השומר התרבותי. ואכן, השומר מהגינה הוא למעשה השבחה של שומר פשוט עם צואר שורש מעובה.
בחודשי החורף דומה במראהו לצמח בר נפוץ נוס